Perched Rock VillaBalanced Forms in Nature

Status
Pre-Planning Stage
Location
Turtle Tail, Providenciales, Turks and Caicos Islands
Size
11000 sqft GIA
Specification
10 beds, 11 baths
Visualisations
Blee Halligan

This villa estate is sited on the Turtle Tail peninsula of Providenciales, Turks and Caicos Islands. Our Clients' brief was minimal. Their request was simply for two homes that amounted to 11000 sqft of internal space, with one 7000 sqft main house and one 4000 sqft guest house. Our early site investigations lead to the surprise discovery that the land had been accidentally stripped of all indigenous vegetation and regraded to infill a low-lying area of partial salina facing Juba Sound.

We sought to not see this unfortunate scenario as a negative, rather we realised the importance that any new construction would have in repairing and enhancing this altered landscape. Firstly, the rugged ironshore and its hardy vegetation did remain intact, so we would protect this with care. Secondly, the restructuring of the site enabled a vision for a garden of two distinct parts; a new tropical garden in the lee of the prevailing winds and a new arid landscape within pockets of beach perched behind the rocky ironshore.

The homes would therefore carefully straddle a 11' level change that the site's restructuring has already hinted at, but our design further enhances. The villas will 'perch' at +15' above sea-level, touching lightly onto the new arid upper landscape, and hover effortlessly (in a concrete cantilever) over the new tropical garden behind. This elevated primary floors of each house contain living/kitchen/dining spaces that face the sea and guest bedrooms that face the tropical garden.

Above this floor, and set-back from the sides will sit symmetrically placed timber volumes that houses the master bedroom suites, each with expansive terraces, and timber screened covered decks. Below the primary living floor, and partially buried within the regraded contours, will sit a gym, spa, media room and garage (with optional chef's kitchen). This 'hidden' floor will be dressed in local fieldstone walls, so as to appear part of the inherited regrading of the site. 

We have called this estate home 'Perched Rock Villa' to capture the notion of it being carefully poised and balanced upon the ironshore bluff, both within the existing coastal context to the east, and the entirely new tropical landscape facing Juba Sound to the west.